Winkelhuis De Olifant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Olifant

Beschrijving

Tot 1914 bevond zich hier "De Oranienboom", een winkelhuis met neoclassicistische lijstgevel. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg J. Van den Ven 4 september 1920 toelating voor de heropbouw van een winkelhuis (genaamd "Den Olifant") naar plannen van architect J.B. Van Bouchout (gedateerd 2 juni 1920).

Interbellum neobarok diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) met een klokgevel. Het parement bestaat uit witsteen met steekboogvensters in een geprofileerde omlijsting met geknikte bovenhoeken op de eerste en tweede verdieping en een ovalen oculus in de topgevel. Net onder de topgevel bevindt zich een klassieke kroonlijst, centraal gebogen, waarvan het fries versierd is met casementen en in de hoeken met trigliefen en regula met guttae. Tussen de eerste en tweede verdieping zijn een kordon- en tandlijst aangebracht, gebogen boven de centrale travee en gedragen door rolwerkconsoles. De borstwering van het middelste bel-etagevenster bevat een reliëf van een olifant, de overige borstweringen van de eerste en tweede verdieping een eenvoudig geometrisch motief (cirkel). De geveltop is gevat tussen voluutvormige vleugelstukken en heeft bovenaan een blind oculus, onder een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en bekroond met een siervaas. Het geschilderde houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste en tweede verdieping) heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in het topgevelvenster. De gevelbrede pui is recent.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 551, dossier 1920/161.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde