erfgoedobject

Winkelhuis De Drij Limoenen

bouwkundig element
ID: 10366   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10366

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Drij Limoenen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming was geldig van 15-12-2017 tot 03-05-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

Beschrijving

Het huis "De drij Limoenen" dat anno 1914 een neoclassicistische lijstgevel had, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. 28 oktober 1920 kreeg juffrouw Pel toelating voor de heropbouw naar plannen van stadsbouwmeester Alfons Alpaerts (zie inscriptie gevel).

Interbellum neobarok diephuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met een klokgevel. De gevel heeft een witstenen parement en wordt geordonneerd door de superpositie van geblokte pilasters, in de middentravee met respectievelijk Ionische en Korinthische kapitelen. De vensters zijn rechthoekig met op de borstwering van de bel-etage balusters en centraal een paneel met rankwerk en een schaal met drie limoenen. De tweede verdieping wordt bekroond door een gekorniste kroonlijst op klossen en een tandlijst boven een blind fries. De middentravee bevat het opschrift "DE DRIJ LIMOENEN" tussen de eerste en tweede verdieping, en wordt bekroond door een gebroken fronton. De geveltop is gevat tussen voluten en wordt gemarkeerd door een rondboogvenster tussen taps toelopende pilasters met een verdiepte schacht, balustrades ter hoogte van de borstwering en een gebogen fronton met een topstuk. Het geschilderde houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste en tweede verdieping) heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in het topgevelvenster. De blauwhardstenen pui-omlijsting bestaat uit pilasters met een verdiepte schacht, die een hoofdgestel met een kroon- en tandlijst dragen. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "A. ALPAERTS BOUWMt".

 • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 551, dossier 1920/148.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis De Drij Limoenen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10366 (Geraadpleegd op 02-06-2020)