Geografisch thema

Bortierlaan

ID
3590
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3590

Beschrijving

Samen met A. Dumontlaan, Halmenstraat, Hoge Duinenlaan, Koning Albertplaats, Korte Konijnenweg, Kykhillweg, Thiriarweg en Visserslaan, deel uitmakend van oudere verkaveling, begrensd door huidige Zeelaan, Duinkerkelaan en Koninklijke Baan, en teruggaand op "badplaats-project" uit 1902-1904 naar ontwerp van architect A. Dumont. Het ontwerp, opgevat in de zin van de toen opkomende tuinwijken, voorzag de aanleg van Zeelaan met talrijke zijwegen en kronkelpaden met behoud van de karakteristieke eigenheid van het terrein (duinenreliëf en -beplanting), een bebouwing in de vorm van alleenstaande villa's midden tuin in zogenaamd "cottagestijl", bouwtrant gepropagandeerd door bepaalde bouwfirma's, -heren en, of immobiliënkantoren, gekenmerkt door veelvuldig gebruik van (beschilderd) hout (onder meer voor erkers, balkons, luiken, kozijnen, roedeverdeling, luifels, balustrades), het volumespel van overkragende (leien, pannen) daken (mansarde-, schild-, zadeldaken, afgewolfde-, geknikte-, gebogen-, torentjes, dakkapellen, -vensters, luifels) en in- uitspringende muurgedeelten (tengevolge erkers, portaaljes, terras enzomeer) vaak met reminiscenties aan de Engelse of Normandische bouwstijl. Aaneengesloten bebouwing in vermelde trant enkel toegestaan naar de Duinkerke- en Zeelaan toe, aansluitend bij commerciële sector. Van het oorspronkelijk idee dat schuil gaat achter het begrip "tuinwijk" werd enigzins afgeweken in die zin dat het hier gaat om een tweede woonst (vakantie-), veelal eigendom en ontwerp van "begoede externen", met de bedoeling te verhuren. Het sociale, grondprincipe van de tuinwijkgedachte, heeft hier bijgevolg plaats geruimd voor het speculatieve. De hierboven beschreven "cottagestijl" hield stand gedurende een langere periode, waarbij ze de invloed onderging van andere heersende kunst- en architectuurstromingen, zonder echter haar specifiek cottage-karakter te verliezen. De hier opgenomen cottages situeren zich in het eerste-tweede kwart van de 20ste eeuw. Ze zijn zelden gedateerd en, of gesigneerd. Zij localiseren zich voornamelijk in vernoemde verkavelingen, doch komen ook voor buiten laatst genoemde (ten oosten van Zeelaan) en in andere bedsteden (zie Koksijde, zogenaamd "Village Sénégalais". Cottages dragen veelal, zij het voornamelijk franstalige benamingen. Enkel de meest karakteristieke zijn hier, bij wijze van voorbeeld behandeld (zie respectievelijk straten).

  • ANONIEM, La Panne, in Le Cottage, II, 5, 1904, p. 206-209.
  • SMETS M., De ontwikkeling van de tuinwijkgedachte in België. Een overzicht van de Belgische volkswoningbouw in de periode van 1830 tot 1930, Brussel-Luik, 1977.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Cottage

  • Omvat
    Cottagevilla L'Abri

  • Omvat
    Meergezinswoning Le Bouquet des Dunes

  • Omvat
    Villa Le Chalutier

  • Is deel van
    De Panne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bortierlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/3590 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.