Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10367

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Op deze plek bevond zich destijds de brouwerij "De Wijngaert". Anno 1914 stond er een winkelhuis dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werd. 19 augustus 1920 kreeg A. Peeraer-Spey toelating voor de heropbouw van dit winkelhuis (met een vrij getrouwe reconstructie van de voorgevel) naar plannen van architect Aug. Ceulemans (gedateerd 31 mei 1920).

Interbellum neo-Lodewijk XVI breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien, pannen) met twee ossenogen. De lijstgevel heeft een witstenen parement en een houten kroon- en tandlijst. De vensters zijn rechthoekig in een vlakke omlijsting, meer uitgewerkt op de bel-etage met een bekronend gebogen fronton op consoles en balusters op de borstweringen. De middentravee wordt benadrukt door een risaliet onder een driehoekig fronton met een oculus en met een halfronde erker op de bel-etage en hogerop deurvensters en een balkon met balusters. Guirlandes sieren de borstwering van de erker en de gevelvlakken boven de vensters van de eerste verdieping. Het geschilderde houten schrijnwerk bestaat uit T-ramen op de eerste en tweede verdieping (niet in de erker) en heeft een kleine roedeverdeling in de bovenlichten en in de dakvensters. De gevelbrede pui is recent.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 549, dossier 1920/104.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202705 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch winkelhuis ()

Voormalige brouwerij "De Wijngaert". Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien, pannen); winkelhuis waarvoor bouwaanvraag van 1920 naar ontwerp van A. Ceulemans.

Eclectische lijstgevel (natuurstenen parement) met neo-Lodewijk XVI-elementen. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting, meer uitgewerkt op de bel-etage: bekronend gebogen fronton op consoles en balusters op de borstweringen. Middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus; halfronde erker op de bel-etage en hogerop deurvensters met balkon. Houten kroonlijst op tandlijst. Aangepaste begane grond.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, mei-augustus.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10367 (geraadpleegd op ).