Burgerhuis Doerne Croon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Doerne Croon

Beschrijving

Het winkelhuis met neoclassicistische gevel dat zich hier anno 1914 bevond, werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Reeds in 1917 werd op dit perceel een huis heropgebouwd (genaamd "Doerne Croon") naar ontwerp van architect M. Flerackers. 25 september 1952 kreeg Van Hoven-Haesenbroeckx toelating om de gevel op de begane grond, bestaande uit twee ramen en een deur links, te vervangen door een moderne winkelpui naar plannen van architect Eugeen Van Ouytsel.

Interbellum neobarok breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. De geordonneerde gevel heeft een blauwhardstenen parement en voornamelijk rechthoekige vensters. De bel-etage wordt benadrukt met balusters op de borstweringen en de middentravee ervan met een balkon op consoles en een rondboogvenster tussen Ionische driekwartzuilen die een entablement dragen met onder meer een klein driehoekig fronton tussen vleugelstukken en een reliëf van een doornenkroon. De topgevel is versierd met vleugelstukken en siervazen en bevat centraal een rechthoekig venster met geknikte bovenhoeken, geflankeerd door pilasters met hermen, die een gebogen fronton dragen. Aan weerszijden bevinden zich rondboogvensters onder een druiplijst met een sluitsteen. De vensters hebben geschilderd houten schrijnwerk (met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten) en de vensters op de eerste en tweede verdieping hebben een stenen tussendorpel. De blauwhardstenen drieledige winkelpui wordt gekenmerkt door twee zuilen aan weerszijden van de middentravee.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 666 dossier 148/27.
  • VERMEIREN A.O. [1927]: Van oude Lierse huizen en gebouwen, Lier, s.p.