Zeelaan

Beschrijving

Opgenomen in het plan van aanleg van badplaats naar ontwerp van architect A. Dumont van 1902-1904. Zoals Duinkerke- Nieuwpoortlaan, welke ze loodrecht kruist, drukke handelsstraat (tertiaire sector), gekenmerkt door soortgelijke heterogene lintbebouwing, waarbij verschillende bouwstijlen met elkaar concurreren; wisselend gabariet: drie à vier bouwlagen hoge bebouwing uit eerste-tweede kwart van de 20ste eeuw en acht à negen bouwlagen tellende recente hoge bouw; openheid in westzijde tengevolge neoromaanse parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw naar ontwerp van architect J. Vierin (Brugge) van 1930 met crypte van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van architect C. Gryson (Sint-Idesbald) van 1947. Tweede openheid in oostzijde, gevormd door rechthoekig marktplein (parking); art-nouveau-inslag: nummers 71, 93, 204; art-decogetint: nummers 73, 87, 89, 91, 94, 98, 124; neobarokke en regionale neo-Vlaams-renaissancistische invloed: nummers 129, 133-135, 139; modernistisch: nummer 136.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi