Albert I laan

Beschrijving

Sinds 1865, verbinding tussen Nieuwpoort-Bad en -Stad; voortzetting van "Koninklijke Baan" (zie De Panne, Koksijde), ter hoogte van Nieuwpoort-Stad als Kaai bestempeld; drukke verkeersweg met bochtig tracé en bedding voor tramsporen (kusttram); vestiging van Horeca en tertiaire sector, te Nieuwpoort-Bad grosso modo tussen Leopoldplein en Elisalaan, te Nieuwpoort-Stad rondom Kaai; typerende lintbebouwing, daterend van de jaren 1920 tot nu; thans oprichting van vakantiedorpen, -homes en flatgebouwen ten behoeve van toenemende toeristische infrastructuur, in agrarisch poldergebied tussen beide centra in, onder meer zogenaamd "Flatcenter Floréal" (nummer 74), naar ontwerp van architect Demarteau, Bureau Vingt (Brussel) van 1972-'77; "Nieuweryde", naar ontwerp van architecten Ause en Jourdain van 1977; "Ysermonde" (Victorlaan nummer 1), naar ontwerp van Architectenburo A & S (Gent), groenaanleg door Buro voor Vrije Ruimte (Gent), urbanist: Planning België (Brussel).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi