erfgoedobject

Winkelhuis De Nobel

bouwkundig element
ID: 10371   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10371

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Nobel
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming was geldig van 15-12-2017 tot 03-05-2018

Beschrijving

Het huis genaamd "De Nobel" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 3 december 1920 kreeg L. Verdonck toelating voor de heropbouw van dit winkelhuis naar plannen van architect J.B. Van Bouchout (gedateerd oktober 1920). Het beantwoordde volgens stadsbouwmeester Jozef Meulepas niet volledig aan het bouwreglement (te smal aan de voorgevel en te kleine vertrekken) maar werd toch toegelaten omdat deze opmerkingen ook opgingen voor het vooroorlogse gebouw.

Interbellum neo-Vlaamserenaissance breedhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. De gevel heeft een parement van baksteen (met knipvoegen) en witsteen en wordt gemarkeerd door rechthoekige, per drie gekoppelde vensters op de eerste en tweede verdieping, en een blauwhardstenen drieledige winkelpui met een rondboogvormige deur tussen twee segmentboogvormige vensters. De bel-etage wordt benadrukt door een licht vooruitspringende, rechthoekige erker (met een ruitmotief op de borstweringen) en hogerop gekoppelde deurvensters met een balustrade, wortelmotieven op de penanten en rondboogvelden met blinde panelen onder een druiplijst met diamantkopsluitstenen. Ook de geveltop heeft een gelijkaardig venster met een rocaillemotief in het rondboogveld. Verder wordt die geveltop afgelijnd door voluten, bekroond door een driehoekig fronton en topstuk, en versierd met wortelmotieven, guirlandes en hermen. Ook de winkelpui is versierd met wortelmotieven. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "J.B. Van Bouchout. Bouwm.". Het geschilderde houten schrijnwerk van de bovenverdiepingen bestaat uit kruisramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

 • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 551, dossier 1920/175.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis De Nobel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10371 (Geraadpleegd op 01-11-2020)