Teksten van Winkelhuis De Nobel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10371

Winkelhuis De Nobel ()

Het huis genaamd "De Nobel" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 3 december 1920 kreeg L. Verdonck toelating voor de heropbouw van dit winkelhuis naar plannen van architect J.B. Van Bouchout (gedateerd oktober 1920). Het beantwoordde volgens stadsbouwmeester Jozef Meulepas niet volledig aan het bouwreglement (te smal aan de voorgevel en te kleine vertrekken) maar werd toch toegelaten omdat deze opmerkingen ook opgingen voor het vooroorlogse gebouw.

Interbellum neo-Vlaamserenaissance breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. De gevel heeft een parement van baksteen (met knipvoegen) en witsteen en wordt gemarkeerd door rechthoekige, per drie gekoppelde vensters op de eerste en tweede verdieping, en een blauwhardstenen drieledige winkelpui met een rondboogvormige deur tussen twee segmentboogvormige vensters. De bel-etage wordt benadrukt door een licht vooruitspringende, rechthoekige erker (met een ruitmotief op de borstweringen) en hogerop gekoppelde deurvensters met een balustrade, wortelmotieven op de penanten en rondboogvelden met blinde panelen onder een druiplijst met diamantkopsluitstenen. Ook de geveltop heeft een gelijkaardig venster met een rocaillemotief in het rondboogveld. Verder wordt die geveltop afgelijnd door voluten, bekroond door een driehoekig fronton en topstuk, en versierd met wortelmotieven, guirlandes en hermen. Ook de winkelpui is versierd met wortelmotieven. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "J.B. Van Bouchout. Bouwm.". Het geschilderde houten schrijnwerk van de bovenverdiepingen bestaat uit kruisramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 551, dossier 1920/175.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis De Nobel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202717 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis De Nobel ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), heropgebouwd met behoud van winkelfunctie in neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1920 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout.

Bak- en natuurstenen topgevel, gemarkeerd door rechthoekige gekoppelde vensters, op de borstweringen met ruitmotief. Hogerop gekoppelde deurvensters met balustrade; wortelmotieven op de penanten; rondboogvelden met blinde panelen onder druiplijst met diamantkopsluitstenen. Top afgelijnd door voluten en bekroond door driehoekig fronton en topstuk, versierd met wortelmotieven en guirlandes. Geblokte arduinen winkelpui eveneens met wortelmotieven: centrale deur tussen segmentboogvensters.

  • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, september - december.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis De Nobel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10371 (geraadpleegd op ).