Pieter Deswartelaan

Beschrijving

Langsheen het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Genoemd naar Pieter Deswarte (1838-1914), stichter van de in 1969 gesloten scheikundige fabriek zogenaamd "Produits Chimiques", een thans leegstaand en vervallen gebouwencomplex.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan de gevel van nummer 37 is een grote bronzen gedenkplaat bevestigd. Ze herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de kunstschilder Bastien, die behoorde tot de Section artistique de l'Armée Belge en ingekwartierd was bij de Sapeurs-Pontonniers, een genie-eenheid die instond voor het onderhoud van sluizen en hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De plaat is rechthoekig met een gebogen bovenzijde met vlakke uiteinden en een eenvoudige omlijsting.