erfgoedobject

Winkelhuis De Wissel of Den Rooden Hoed

bouwkundig element
ID: 10372   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10372

Juridische gevolgen

Beschrijving

Anno 1914 was in dit huis (genaamd "De Wissel" of "Den Rooden Hoed") een hoedenwinkel gevestigd. Deze neoclassicistische gevel met winkelpui werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 12 juli 1922 kreeg A. Goossens toelating voor de heropbouw van een winkelhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-elementen, naar plannen van architect F. Flerackers van 20 juni 1922. Het topstuk van deze gevel werd later verwijderd.

Interbellum eclectisch diephuis van twee travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) met een tuitgevel met neo-Vlaamserenaissance-elementen. De gevel heeft een bakstenen parement met knipvoegen en gebruik van witsteen en wordt opengewerkt met gekoppelde muuropeningen met een witstenen tussendorpel, op de eerste verdieping rechthoekig, en op de tweede verdieping rondboogvormig en gevat in een korfboognis onder een druiplijst. De tussenstijlen worden versierd met halve balusters en een wortelmotief. De borstwering van de tweede verdieping bevat het opschrift "DE ROODEN" en "HOED". De topgevel met overhoekse pinakels heeft een rondboogvormig venster onder een waterlijst, geflankeerd door twee kleine rechthoekige vensters. De witstenen, rechthoekige winkelpui-omlijsting wordt versierd met een gestileerd wortelmotief. Het schrijnwerk bestaat uit geschilderde houten ramen.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 557 dossier 1922/109; doos 558 dossier 1922/144.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving
    Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Winkelhuis De Wissel of Den Rooden Hoed [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10372 (Geraadpleegd op 18-10-2019)