Askappelplein

Beschrijving

Vormt de eigenlijke dorpskom ten zuidoosten van de kerk. Geasfalteerd, driehoekig plein met in het midden, waterpomp onder jonge linde; ontstond na de eerste wereldoorlog op de plaats van drie verwoeste huizen. Ten westen uitlopend op Knollestraat via twee korte straatjes links en rechts van nummer 1. Ten oosten, ter hoogte van 18de-eeuwse dorpshoeve met fraaie straatgevel (nummer 15; vernieuwd sedert opname), uitlopend op de Palinghoekstraat.

Lijstgevels van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan het plein), uit de 18de eeuw (nummer 15), 19de en 20ste eeuw. Nummer 8, 19de-eeuwse hoeve met U-vormige opstelling van de lage hoevegebouwen onder pannen zadeldaken rondom geasfalteerd erf, ingeplant ten oosten van de kerk; erftoegang met hek, tussen kerkhofmuur en nummer 9; recent aangepast boerenhuis. Nummer 1, 5, 7, 11, respectievelijk leegstaand burgerhuis, twee burgerhuizen en laag arbeidershuisje, uit de 19de eeuw; bewaarde kozijnconstructie voor de rechthoekige muuropeningen; bij nummer 1, houten bolkozijnen op bovenverdieping van achtergevel; nummer 7 met gewijzigd benedenvenster. Nummer 17: bakstenen 19de-eeuwse lijstgevel met gecementeerde en witbeschilderde plint, puilijst, kroonlijst en omlijsting met imposten, neuten en sluitsteen van de muuropeningen. Nummer 18, 21 met gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel respectievelijk met schijnvoegen en beraapt; witbeschilderde, geblokte hoekbanden en omlijstingen van de muuropeningen. Laatst genoemde zijn bij nummer 21 geriemd op de bovenverdieping en aangepast op de begane grond door middel van ijzeren I-profiel met rozetvormige bevestigingsbouten. Nummer 9, 10, 12, 19: nieuwe bouw; storend nummer 12 (nok loodrecht op het plein) tengevolge van grote schaal en puntgevel; nummer 9. 10 met nieuwe dakkapellen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi