Astridlaan

Beschrijving

Noordelijk tracé van de onregelmatige zeshoek van de voormalige middeleeuwse stadsversterkingen; tussen de vroegere Noordpoort op kruispunt met Noordstraat-Oude Vestingstraat, en het kruispunt met Pannestraat-Daniël De Haenelaan. Deels afgezoomd met accacia's.

Zuidelijke straatzijde. Voornamelijk bakstenen tuinmuren, hier en daar opengewerkt met garagepoorten. Straatbocht met rijtje 19de-eeuwse arbeiderswoningen van het enkelhuistype (nummers 1, 2, 3) en rechts aansluitende 18de-eeuwse zijgevel (Pannestraat, nummer 25), fungeert als blikvanger vanaf kruispunt Pannestraat-Daniël de Haenelaan.

Noordelijke straatzijde. Basisbebouwing uit de jaren 1930, 1940 met eerder uitzonderlijke modernistische inslag (nummers 14-42; nummers 46-52); twee à vier bouwlagen; nummer 10, 12 gesigneerd architect A. Vandenabeele (Veurne); nummer 20 en nummer 28, van 1935 respectievelijk gesigneerd architect A. Vandenabeele (Veurne) en A. Nootaert (Veurne). Baksteenarchitectuur; bakstenen van verschillende soorten en kleuren als rood, geel en bruin, behalve nummer 8, 20 met tegelparement. Sporadisch gebruik van gesinteld cement voor uitwerking van vensters (nummer 26). Plastische gevelwand met horizontale of verticaal doorgetrokken erkers, waarvan voornaamste ensemble gevormd door nummers 36-42; eenheidsproject met spiegelbeeldschema van twee maal twee enkelhuizen met centrale, verticaal doorgetrokken halfronde muurpartij van schoorsteen; nummer 34 als aansluitende begeleiding links.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel 931-985, nummers 947, 949, 1020.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi