erfgoedobject

Winkelhuis Den Engel

bouwkundig element
ID: 10374   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10374

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis Den Engel
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming was geldig van 15-12-2017 tot 03-05-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

Beschrijving

Het huis "Den Engel", anno 1914 met neoclassicistische lijstgevel en winkelpui, werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien herbouwd met bakstenen puntgevel.

Interbellum eclectisch breedhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien en mechanische pannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een neo-Vlaamserenaissance-getinte puntgevel. Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen en gebruik van witsteen voor decoratieve elementen. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken, en worden van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters, op de tweede verdieping met ionische kapitelen. Op de eerste verdieping wordt de borstwering centraal versierd met een balustrade en aan weerszijden met een ruitvormig motief. De topgevel bevindt zich boven een gekorniste kroonlijst met een tandlijst en wordt gemarkeerd door overhoekse pinakels, bolornamenten (deels verdwenen) en centraal een segmentboogvormig tweelicht met een gemeenschappelijk boogveld onder een waterlijst. De witstenen pui-omlijsting bestaat uit pilasters met uitgewerkte kapitelen en een brede gekorniste puilijst op klossen.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis Den Engel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10374 (Geraadpleegd op 04-06-2020)