Teksten van Winkelhuis Den Engel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10374

Winkelhuis Den Engel ()

Het huis "Den Engel", anno 1914 met neoclassicistische lijstgevel en winkelpui, werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien herbouwd met bakstenen puntgevel.

Interbellum eclectisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien en mechanische pannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een neo-Vlaamserenaissance-getinte puntgevel. Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen en gebruik van witsteen voor decoratieve elementen. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken, en worden van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters, op de tweede verdieping met ionische kapitelen. Op de eerste verdieping wordt de borstwering centraal versierd met een balustrade en aan weerszijden met een ruitvormig motief. De topgevel bevindt zich boven een gekorniste kroonlijst met een tandlijst en wordt gemarkeerd door overhoekse pinakels, bolornamenten (deels verdwenen) en centraal een segmentboogvormig tweelicht met een gemeenschappelijk boogveld onder een waterlijst. De witstenen pui-omlijsting bestaat uit pilasters met uitgewerkte kapitelen en een brede gekorniste puilijst op klossen.


Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis Den Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202721 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis Den Engel ()

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien en mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Eclectische bak- en natuurstenen puntgevel met vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-elementen ; gekoppelde rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken. Top met overhoekse topstukken en bolornamenten. Natuurstenen pui tussen pilasters met uitgewerkte kapitelen waarop brede gekorniste puilijst op klossen. Verdiepte ingangsdeur links en afgerond winkelraam rechts.


Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis Den Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10374 (geraadpleegd op ).