Oratoriestraat

Beschrijving

Tussen Ooststraat en Handboogstraat. Eertijds zogenaamd "Cronestraetkin" (1530) naar plaatselijke herberg de "Croone". 16de eeuw: hoek bij Paviljoenstraat, vermoedelijke plaats van de oude hal. Thans zogenaamd naar de Oratorianen die vanaf 1713 tot aan de Franse Revolutie het onderwijs verzorgden in de Latijnse School, thans Koninklijk Atheneum met speelplaats op noordelijke straatzijde (zie Noordstraat nummer 21 -23); bewaard 18de-eeuws(?)-muurgedeelte met aangepaste rechthoekige poort verdiept in rondboogomlijsting met sluitsteen.

Toegang vanuit Ooststraat via overbouwde doorgang (Ooststraat nummer 18). Smalle straat met recht tracé via rechte hoek ombuigend naar Handboogstraat. Plaveibestrating. Kleinschalige bebouwing uit de 19de eeuw, meestal omgebouwd tot garage; ook gesloopte panden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi