Peter Benoitlaan

Beschrijving

Zuid-west-tracé van de onregelmatige zeshoek van de voormalige middeleeuwse stadsversterkingen, tussen de vroegere Zuiden Westpoort respectievelijk op huidige kruispunten met Zuidstraat en Oude Beestenmarkt. Huidig uitzicht. Straat met licht gebogen tracé, behorend tot de verkeersring rondom de oude stadskern.

Westelijke straatzijde; voornamelijk neutrale 20ste-eeuwse bebouwing. Naar Duinkerkestraat toe: burgerhuizen met inslag van de regionale neo-Vlaamse-renaissancestijl, getypeerd door trapgevel of getrapte dakvensters (nummers 50, 52, 54, 56, 58). Nummers 54, zogenaamd "Villa Marie Madeleine" en gedateerd 1905, zie inscriptie van gecementeerd deurboogveld. Nummer 56, zogenaamd "D'eedle Rose" volgens gecementeerde gevelsteen.

Minder bebouwde oostelijke straatzijde; beboomde open ruimte grotendeels ingenomen door nieuw zwembad en uitziend op Sint-Denijsplaats; enkele bewaarde tuinmuren. Nummers 3-9: eenheidsproject van burgerhuizen met tussenliggende koermuren en haakse nutsgebouwtjes, naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van 1923; baksteenarchitectnur; verwerking met modernistische inslag van traditionele streekkarakteristieken (puntgevels, muurvlechtingen). Storende garage tussen Oude Beestenmarkt en Duinkerkestraat. Groot rijksadministratief centrum in opbouw op hoek bij Zuidstraat.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B301-430, nummer 357.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi