Sint-Denisplaats

Beschrijving

Gelegen ten zuidwesten van de prestedelijke kern. Vermoedelijk bevond zich hier reeds in 1120 een kleine kapel toegewijd aan Sint-Denijs, met parochie; in 1496, verbouwd tot driebeukige kerk; vervallen in 1695 en afgebroken in 1706. In 1729, beboming van het oude kerkhof. Desondanks, voortbestaan van de Sint-Denijsparochie met eigen pastoor tot aan de Franse Revolutie, waarna verdeeld tussen de parochies van Sint-Walburga en Sint-Niklaas.

Tot begin 20ste eeuw, beboomd plein afgezet met 18de- en 19de-eeuwse lijstgevels (zie oude foto).

Huidig uitzicht. Bijna vierkantig plein op westzijde van Zuidstraat. Kasseibestrating uitgezonderd geplaveid middengedeelte met basketballset. Aan Zuidstraatzijde: zuilvormige stenen pomp (begin 19de eeuw?) zogenaamd "Pomp der duizend neuzen", tussen haag. Parkeerfunctie. Oorspronkelijke bebouwing vervangen door nieuwe panden van handelshuis, magazijn en stedelijk zwembad (nummer 1). Nummer 2, voormalig herenhuis nog getuigend van vroeger pleinbeeld. Bewaarde, deels begroende tuinmuren rechts van zwembad.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi