Lostraat

Beschrijving

Gebetonneerde weg tussen Franse grens en gehucht zogenaamd "Abele" op kruispunt met Groenestraat, om dan als smallere, geasfalteerde weg door te lopen op grondgebied Gijverinkhove naar de dorpskom van laatst genoemde. Drie kleine 19de-eeuwse huizengroeperingen (één bouwlaag): het gehucht zogenaamd "Clachoire" (kruispunt met Veurnestraat), het gehucht zogenaamd "Kruisken" (kruispunt met Stavelestraat), en vermeld gehucht zogenaamd "Abele". Voorts, verspreide 19de-eeuwse hoevebouw waarop nummer 16 met oude kern uit de 18de eeuw een uitzondering vormt, en boerenarbeidershuisjes (19de eeuw).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi