Sleidinge-Dorp

Beschrijving

Ten zuiden van de gemeente gelegen dorpscentrum en typisch straatdorp met parochiekerk, voorheen omringd door kerkhof met twee toegangshekken tussen vierkante pijlers met vaasbekroning; thans een beboomd pleintje, gescheiden van een vroegere driehoekige dries, reeds vermeld in 1418 en tot 1918 beboomd met kastanjes, nu heraangelegde marktplaats en parking. Het kerkhof werd overgebracht naar de Polenstraat.

Op het plein, monumentale pomp van 1863 in arduin naar ontwerp van De Pauw, gemeenteonderwijzer, om het dorp te voorzien van drinkwater. Gecanneleerde zuil met siervaas op hoge vierkante sokkel, twee ijzeren maskerkoppen met waterspuwers en vaasvormige waterbekkens onderaan.

Tussen kerk en dorpsplein, op het vroegere kerkhof, oorlogsmonument omringd door linden, opgericht in 1924 naar ontwerp van architect Van Asperen en beeldhouwer Vereycken (Antwerpen). Verder staat er nog een bronzen Heilig Hartbeeld met lantaarns en ijzeren hek (1931) en een bronzen herdenkingsbuste van de kunstenaar Leo Steel (1878-1938) door J. Van Osselaer (1963).

De straat maakt deel uit van de invalsweg vanuit Evergem die de gemeente van zuid naar noord doorkruist en bevat overwegend lintbebouwing met naast de kerk, de pastorie en het gemeentehuis nog enkele 19de-eeuwse dorpswoningen en 20ste-eeuwse burgerhuizen, onder meer verschillende huizen gebouwd in opdracht van M. Ghysbrechts, houthandelaar en burgemeester van Sleidinge van 1921 tot 1927 (nummer 4-6, 9, 11), en herbergen, thans met deels aangepaste parementen en winkelpuien, en aangepaste modernere bebouwing.

Naast nummer 114, bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw, voorpuntgevel met bekronend kruis en rechthoekige deur in spitsboognis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen