Geografisch thema

Beeweg

ID
3764
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3764

Beschrijving

Vroeger onderdeel van de Oude Veldstraat. Voor de fusie van 1977 Ommegangstraat geheten. In de straat staan drie van de vijftien pijlerkapellen die samen een ommegang van de Rozenkrans vormen, opgericht in 1889. Bewerking van de arduinen pijlerkapellen door F. Charlier (Gent); zandstenen taferelen in halfverheven beeldhouwwerk, in mijterboogvormige beglaasde nissen, gesculpteerd door Petrus Van Den Heede (Mariakerke) onder leiding van aannemer Ivo Van De Woestijne (Sleidinge). De ommegang vangt aan bij Zaffelare-Dorp nummer 1 en vervolgt langs Bosdam, Leemstraat, Beeweg, Kapelstraat, Molenstraat en eindigt in Zaffelare-Dorp. Aan de Beeweg vinden we de zesde, zevende en achtste static van de ommegang, respectievelijk voorstellend "Jezus in de hof van Olijven" (aan nummer 8, met inscriptie "Geschonken door M B(?) Derkinderen Angela"), "De geseling van Jezus"(aan nummer 36, volgens opschrift "Geschonken door de kinderen Mattheus De Groote") en "De doornenkroning van Jezus" (tegenover nummer 84 tussen vier linden, met opschrift "Geschonken door juf Nath. Vermeirsch").

  • PULMEGE G., De straten van Zaffelare. Van bos Meentocht tot geordend stratennet, Lochristi, 1986, p. 19.
  • VERVAET A., De Zaffelaarse ommegang, onuitgegeven nota's.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Drie pijlerkapellen

  • Omvat
    Pijlerkapel

  • Omvat
    Pijlerkapel

  • Is deel van
    Zaffelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beeweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/3764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.