Rostijnenstraat

Beschrijving

Eén van de drie straten die vertrekt aan het driehoekig pleintje op het eind van de Hijftestraat. Leidt westwaarts naar Desteldonk (Gent). Op het driehoekig plantsoen met treurwilgen tegenover de straat genaamd Hijfte-Center staat een kruisbeeld met lindehouten Christusbeeld vervaardigd door Van Laere, in 1948 ingewijd bij de vervanging van het vroegere kruisbeeld. Op de plaats ervan zou sinds onheuglijke tijden een Sint-Nicolaaskapel hebben gestaan die eind 18de eeuw in puin was en in 1780 werd gesupprimeerd. De onderbouw van de vierkante kapel bleef echter behouden als thans betegeld en recent herbouwd laag ommuurd terras rond het kruisbeeld. Het vroegere kruisbeeld beyond zich aanvankelijk op de hoek van de Antwerpse Steenweg met Pauwstraat. Ook op het plantsoen: een Reinaert rustbank volgens de bijbehorende hardstenen herinneringssteen van de VTB VAB geplaatst in 1986. Houten bank beschilderd met figuren uit het Reinaertverhaal en met opschrift: "Ende quamen teenen dorpe hiet Hytte / Tussen Hyfte ende Ghend hilden si haer paerlement".

• Archief bisdom Gent, LAVAUT J.B., Notice sur l'Eglise et la commune de Loo-Christi , Gand, 1864 (manuscript).

Auteurs: Verbeeck, Mieke