De Plaats

Beschrijving

Eigenlijk dorpscentrum heraangelegd bij het slopen van de oude, op de Kloosterstraat uitziende parochiekerk (1885) met omringend ommuurd kerkhof en vervangen door de imposante neogotische Sint-Willibrorduskerk, met omringende bomen en parking ervoor. De nieuwe kerk werd ingeplant met de voorgevel naar de Kerkstraat en is dus niet meer georiënteerd. De omgevende bebouwing omvat het gemeentehuis (nummer 14, gebouwd in 1972 op de plaats van de inrijpoort behorende bij café Gemeentehuis, door architect R. Dryhoel en E. De Witte) en naast enkele aangepaste woningen, onder meer (nummer 13, de vroegere herberg "de Vier Heymanskinderen", vernieuwd circa 1925 en later aangepast) nog enkele café's die verwijzen naar vroegere herbergen onder meer "De Swaene", eerste wetshuis, reeds vermeld in 1488, thans vernieuwd (nummer 3), en café "Gemeentehuis" (nummer 15) van 1901 op de plaats van de 18de-eeuwse herberg "Sint-Hubertus".

Vrijheidsboom van 1919 en zogenaamde "abri" of schuilkelder van 1942-43, gesigneerd "arch. A. Cocuyt, arch. G. Callens, ing. A. Bouquet" links en rechts "A. De Clercq, aannemer, Bellem" en voorheen ook gemeentepomp links van de kerk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen