Koning Leopoldstraat

Beschrijving

Gelegen aan de Brugse Vaart. Mooi straatbeeld, voorheen afgeboord met bomenrijen, gemarkeerd door enkele fraaie buitenplaatsen en kastelen gesitueerd in ruime parken. Reeds in de 15de eeuw, voor het graven van de Brugse Vaart, werd alhier een brug over de Oude Kale vermeld. Het smalle houten draaibrugje over de Brugse Vaart, in het perspectief van de Kasteeldreef, werd in het tweede kwart van de 20ste eeuw vervangen door een ophaalbrug en in 1973 door de nieuwe verderop gelegen "Lobrug" van de firma Van Autryve. Behouden ijzeren balustrade (eerste kwart van de 20ste eeuw) langs de kaaimuren vanaf de vroegere brug in westelijke en oostelijke richting (laatstgenoemde tot nummer 20, "Kasteel Appensvoorde"). Bij het begin van de straat zijn er verscheidene rijwoningen bewaard.

• HEINS A., Vieux coins en Flandre, Gent, 1901.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen