Oostmoer

Beschrijving

Oude straat van de vroegere dries, in Oostelijke richting in een brede bocht terugbuigend tot Bellebargie, doorheen het vroegere moergebied. Op de splitsing met Hoekje stond tot 1969 de zogenaamde "Sint-Ghislenuskapel", gebouwd in 1853 op de plaats van een oude, in 1848 gesloopte kapel.

Het begin van de straat wordt bepaald door de in 1925 opgericht textielfabriek "Textilia" (nummers 2-2A). Ertegenover lag tot 1992 de vroegere "Tuinwijk S.A.W." een merkwaardig beluikje op vierkante plattegrond met monumentale toegangspoort en centrale binnenplaats, gebouwd in 1947 als noodwoningen (zie vroegere windwijzer op poortgebouw met opschrift: "S.A.W., 1947").

Oorspronkelijk bebouwd met kleine, zeker tot de 18de eeuw opklimmende boerenhuisjes die thans grotendeels verdwenen zijn of aangepast en waarvan de aandaken met vlechtingen wijzen op een oude kern, onder meer nummers 99, 104 (jaarankers 1766), 111 en 124.

Bij nummer 47, zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouwekapelletje", opgericht in 1853 door juffrouw Gabrielle Van Peteghem (zie gevelsteen in linker zijgevel). Bakstenenen kapel met hoge spitsboognis geflankeerd door Toscaanse pilasters en met bekronend fronton met houten windveren en opschrift "Ave Maria". Getraliede nis met plaasteren Mariabeeld met Kind, eronder tekst: "De engel des Heeren heeft Maria geboodschapt".