Boezingepoortstraat

Beschrijving

Tussen het Vandenpeereboomplein en de Veemarkt. Oudste vermelding van 1265 als "Bosingstrata". Voormalige Poortstraat eertijds leidend naar de Boezingepoort gelegen ten noorden van het huidige slachthuis (Slachthuisstraat, nummer 46) en ten oosten van de Ieperlee die door het noordelijk straatgedeelte liep. Na de overwelving van laatst genoemde in 1686, ontstond hier een ruim plein waar later de veemarkt werd overgebracht en aldus tot op heden bekend als Veemarkt (zie aldaar); enkel het korte, smallere zuidelijke straatgedeelte wordt nog Boezingepoortstraat genoemd.

Voor de Eerste Wereldoorlog volgens foto omtrent de eeuwwisseling: ter hoogte van het huidig nummer 2 aan de overgang straat-plein, de herberg zogenaamd "A la Bonne Volonté" uit het tweede en derde kwart van de 17de eeuw een fraai voorbeeld van baksteenarchitectuur in locale renaissancestijl met trapgevel gekenmerkt door houten kozijnconstructies voor de muuropeningen met versierde boogvelden, en aediculavenster met schelpvulling in de geveltop; een courante afbeelding in de toenmalige toeristische publicaties over Ieper.

Wederopbouw neerkomend op een herstel van de vooroorlogse toestand met betrekking tot het recht straattracé, de pandenindeling en vermoedelijk ook de woon- en kleinere handelsfunctie. Kasseibestrating.

Historiserende wederopbouwarchitectuur. Met uitzondering van de bouwhoogte, wellicht weinig of geen reminiscenties aan de vooroorlogse gevelwanden. Bijvoorbeeld: de voormalige herberg zogenaamd "A la Bonne Volonté" naar ontwerp van architect E. De Loose (Wervik) van 1923 ter hoogte van het vooroorlogse gelijknamige drankhuis in lokale renaissancestijl, verwijst behoudens een meer benadrukte eclectische bouwtrant onder meer met dakvenster voorzien van puntgevel met voluten, niet naar de 17de-eeuwse trapgevel.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak (mechanische pannen). Bouwmaterialen: baksteen; print of sokkel van Atrechtse zandsteen, echter voornamelijk arduin. Een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel.

De zogenaamde "wederopbouwstijl" is doorgaans eenvoudig eclectisch en onder meer bij nummer 1 met stijlelementen ontleend aan de lokale renaissancestijl zie de horizontaal gelede trapgevel met verdiepte muuropeningen in korf- of tudorboogomlijsting; anderzijds herberg zogenaamd "Zwarte Leeuw", met dominerende neoclassicistische inslag zie lijstgevel met rondbogige deurvensters op de begane grond en pilasters op de bovenverdieping.

Voorts vertoont het burgerhuis nummer 14 naar ontwerp van architect J. Walleghem (Ieper) van 1922, een vage inslag van de art-decostijl zie de hogere en bredere rechtertravee met driezijdige erker op de tweede bouwlaag en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Neringhuizen: nummer 16 met klomp als uithangbord en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten, op de begane grond; nummer 8, een voormalige suikerbakkerij naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1922, met rechthoekige houten winkelpui voorzien van verdiepte deur.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine