Canadalaan

Beschrijving

Dreef afgezoomd met esdoorns, ook zogenaamd "Maple avenue", aangelegd na de Eerste Wereldoorlog, uitlopend op het Canadese monument Hill 62 memorial. Heuvel in terrasbouw, gestut door middel van natuurstenen muurtjes en toegankelijk via arduinen trappen; begroend en omhaagd (hulst) plateau, waarop arduinen platform met centraal rechthoekig altaar op sokkel. Opschrift gebeiteld in de range zijde: "Here at the mount Sorrel and on the line from Hooge to St.-Eloi the Canadian Corps fought in the deference of Ypres April-August 1916 "; analoge Franse tekst aan andere zijde; lauwerkrans op de korte zijden; opschrift in de sokkel: "Honour to Canadians who on the fields of Flanders and of France fought in the name of the allies with sacrifice and devotion"

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine