Diksmuidseweg

Beschrijving

Dé dorpsstraat, oorspronkelijk deel uitmakend van de baan Ieper-Diksmuide, van deze verkeersfunctie verlicht door de aanleg van de nieuwe baan Ieper-Diksmuide ten oosten ervan. Vooral lintbebouwing, onder meer eenheidsbebouwingen (nummer 395-403), bestaande uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken. Voorts, dieperin gelegen, losstaande burgerhuizen onder meer nummer 431-433 hoeven (nummer 393) en kasteel (nummer 391). Naar straatuiteinden volledig overgaand in losstaande hoevebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Maison des Invalides

In de gevel van Diksmuidseweg 451 is een rechthoekige gedenkplaat ingemetseld, met de tekst: Hommage de l'association des dames françaises de Bruxelles croix rouge française aux soldats invalides Belges. Linksboven zijn indrukken van een kenteken zichtbaar. Naar verluidt is dit een huis van een oud-strijder uit de Eerste Wereldoorlog, die op 26 februari 1917 in de sector Noordschote-Steenstrate slachtoffer geworden was van een gasaanval en voor 90% invalide werd verklaard. Hij kreeg dit huis ter beschikking van de ‘L’Association des Dames françaises de Bruxelles Croix Rouge française’. Het huis zou ook bij het kadaster geregistreerd staan als 'Maison des Invalides'.

• WOI Relict (640): Gedenksteen Maison des Invalides (Boezinge - WOI)

• Mondelinge informatie verkregen van J. Charles (18 september 2014).