erfgoedobject

U-Vormige hoeve

bouwkundig element
ID: 1040   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1040

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-Vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Ruime, U-vormige hoeve uit het midden van de 19de eeuw, met het boerenburgerhuis en de inrijpoort aan straatzijde, de dienstgebouwen gegroepeerd rondom het erf achter deze gebouwen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond en gecementeerde plint. Houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen alle beluikt, thans alleen nog op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk; houten roedeverdeling in het bovenlicht.

Rechts, aansluitend, het poortgebouw van één bouwlaag. Rondboogvormige, bakstenen inrijpoort met hardstenen schamppalen, imposten en sluitsteen, laatstgenoemde met opschrift: W K/ M S/ 1855.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: U-Vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1040 (Geraadpleegd op 28-02-2020)