Grote Branderstraat

Beschrijving

Eertijds "Beleetstrate" (1448), "Beleedestrate" (1515), "Beleetstraetken" (1614) en "Beleetstraetgen" (1717).

Later, genaamd naar herberg "De Gouden Branden" - in de volksmond 't "Brandertje', - gelegen op de hoek met de Poperingseweg (nummer 677), na de Eerste Wereldoorlog iets achterwaarts heropgebouwd.

Deel uitmakend van de "Brandhoek", gehucht aan de Poperingseweg, ter hoogte van het kruispunt met Grote en Kleine Branderstraat, het gebied tussen de Pauper- en Casselsestraat omvattend; sinds 1960 met eigen kerk ter ere van de Heilige Familie (zie Poperingseweg). Bezat eertijds in de Grote Branderstraat een klooster met aanpalend Sint-Annaschooltje - bekend onder de naam van Brandhoekschool-, in april 1981 gesloopt voor de aanleg van de Noorderring.

Bebouwing: voornamelijk bestaande uit lage arbeiderswoningen en burgerwoningen van twee bouwlagen, onder pannen zadeldak van de tweede helft van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer winkeltje, herbergen, bakkerijen...

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine