Hallebaststraat

Beschrijving

Benaming afgeleid van de voormalige heerlijkheid "Hallebast" (zie dorpsinleiding). Afbeelding van het vermoedelijk in de 14de eeuw ontstane heerlijk kasteel, op A. Sanderus' plan van de kasselrij Ieper met zicht op de heerlijke woningen binnen de kasselrij.

Kasteelmotte thans nog zichtbaar. Later overgenomen als herbergnaam "Hallebast Cabaret", figurerend op Ferrariskaart (1770-1775).

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine