Kauwekijnstraat

Beschrijving

Tussen de Meensestraat en het kruispunt Korte Torhoutstraat-Lange Torhoutstraat; ten oosten voor het grootste gedeelte begrensd door de vestingen. Eerste vermelding van 1283 als "Cauwentinstrate"; benaming wellicht te verklaren uit het Middelnederlands "cauwersyn", "kawertin" voor wisselaar, geldschieter, woekeraar, en mogelijk verwijzend naar de vroegere aanwezigheid van geldinstellingen in deze straat.

Wederopbouw neerkomend op een herstel van de vooroorlogse toestand: behouden licht gebogen straattracé, pandenindeling en vermoedelijk ook de sociaal gevarieerde woonfunctie.

"Nieuwe" blikvanger op het zuidelijk uiteinde van de oostelijke straatzijde: de monumentale Menensepoort als Brits oorlogsmonument opgericht ter hoogte van de voormalige gelijknamige stadspoort (zie Meensestraat).

Historiserende wederopbouwarchitectuur; volgens een foto van circa 1900 van een gedeelte van de westelijke gevelwand, geen nauwgezette reconstructies echter blijkbaar wel een vage reminiscentie aan de vooroorlogse lijstgevels van enkele 18de-eeuwse herenhuizen zie de huidige nummers 1, 3, 5 met neoclassicistische lijstgevels, die ondanks onderlinge verschillen mogelijk deel uitmaken van een eenheidsontwerp door architect Jules Coomans (?). Een uitzondering: de eenheidsbebouwing nummer 15, 17 met lichte modernistische inslag zie plat dak, geverticaliseerde vensterregisters op de bovenverdieping, en de kroonlijst met trappen of afgeschuind driehoekig fronton, naar ontwerp van architect A. Versavel (Ieper) en pas daterend uit 1939.

Basisconcept: breedhuizen van twee à zeven traveeën (nummer 5) en twee bouwlagen onder zadeldak soms in combinatie met een topgevel; nummer 3, 5 met mansardedak. Ook twee diephuizen, nummer 2 en nummer 6 respectievelijk met trap- en tuitgevel; nummer 6 volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Marcel Roelandt (Brugge) van 1922.

Bouwmaterialen: baksteen; plint of sokkel doorgaans van Atrechtse zandsteen of arduin.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine