Sixplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Alternatieve naam Monseigneur Sixplein (1987)
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Sixplein

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Plein genoemd naar Joris Six, geboren te Vlamertinge op 20 oktober 1887; pater van Scheut, op 14 mei 1934 door Monseigneur Lamiroy tot bisschop gewijd in de Sint-Maartenskathedraal te Ieper. Overleed te Brussel op 22 november 1952 en werd begraven te Zuun op het kerkhof van de missionarissen van Scheut.

Plein, gelegen aan de bocht van de Poperingseweg, op het kruispunt met de Hospitaalstraat; samen met het begrenzend gemeentehuis - veldwachterswoning, gecreëerd na de Eerste Wereldoorlog, in functie van de dorpsaanleg en wederopbouw. Thans, geasfalteerde parkeerruimte voor het gemeentehuis. Op de hoek, calvarie, aldaar in 1900 opgericht door toedoen van burggraaf E. Jozef du Parc-de Henricourt de Grunne: gietijzeren Christusbeeld op houten kruis, tussen 18de-eeuwse (?) arduinen beelden van Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Johannes afkomstig van kasteel van Thieusies (Henegouwen), eigendom van zijn echtgenote. De calvarie, sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd in 1929 hersteld waarbij het Christusbeeld door een nieuw, gelijkaardig werd vervangen. De vrijheidsboom die de calvarie beschaduwd, werd geplant op 30 november 1919 als herinnering aan de bevrijding.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vlamertinge

Vlamertinge (Ieper)

omvat Vredesboom

Hospitaalstraat, Poperingseweg, Sixplein (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.