Tempelstraat

Beschrijving

Tussen Boter- en Studentenstraat. Oudste vermelding van 1276 als "Timpelstraete". Benaming zou verwijzen naar het Tempeliershof, een godshuis van de Tempelridders, circa 1127 extra muros aan de zuidoostelijke wegzijde opgericht door Godfried van Sint-Omaars.

Voormalige poortstraat leidend naar de Tempelpoort (1214), oorspronkelijk gelegen ter hoogte van het huidige kruispunt Vooruitgangsstraat-Studentenstraat, en buiten de versterking aansluiting gevend op de huidige Dikkebusseweg. De aanleg door Vauban van een anderhalf bastionfront voor de middeleeuwse stadsmuur, resulteerde naast het ontstaan van de Esplanade (zie Vestingen) ook in de zuidwaartse verschuiving van de Tempelpoort; gesloopt in 1897.

Wederopbouw grosso modo met behoud van vooroorlogs, licht gebogen straattracé. Oostelijke rooilijn tegenover de Stationsstraat, nu echter met rechtere knik, overgaand naar de hoek met de Studentenstraat; mogelijke lokalisatie van vooroorlogs pleinbeluik, afgezoomd met muur en inmiddels bebouwd met garages. Blijkbaar ook toegenomen handelsfunctie; resulterende huidige opsplitsing in twee registers van de straatwanden met doorgaans vernieuwde winkelpuien.

Zogenaamde "wederopbouwstijl" met eclectische vormentaal; wellicht geen reminiscenties aan de vooroorlogse gevelwanden, volgens foto circa 1900 gekenmerkt door een "eenheidsbebouwing" in lokale renaissancestijl met typerende verdiepte houten kozijnconstructies voor bovenvensters en puien.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, soms in combinatie met een topgevel, uit het begin van jaren 1920; ook enkele diephuizen (onder meer nummer 21, 25).

Geen dominerende stijlontleningen. Bijvoorbeeld zowel een imitatieve variatie op de lokale renaissancestijl zie nummer 2 met risalietvormende trapgevels - onder meer voorzien van jaarstenen 1922 - en bovenvensters met houten kozijnconstructies verdiept in tudorboogomlijstingen met metselmozaïek in het boogveld onder belijnende druiplijst, als op het lokale 18de-eeuws klokgevelpatroon zie nummer 9, 19; iets meer doorgedreven interpretaties van "traditionele" vormen zie nummer 25 en nummers 10, 27 met dezelfde architecturale uitwerking.

Schuchtere art-deco-invloed bij nummer 33, een voormalige herberg, vergelijkbaar met andere herbergen met gelijkaardige stijlkenmerken naar ontwerp van architect G. Boghemans (Menen) gebouwd in opdracht van de brouwerij "Les Trois Rois" te Menen.

Nog enkele behouden winkelpuien in de lijn van de traditionele houten 19de-eeuwse pui zie nummer 5, 18, 22.

Zuidwestelijke hoek bij Vooruitgangsstraat gedomineerd door het hoge R.T.T.gebouw uit de jaren 1960 (Vooruitgangsstraat nummer 1).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine