Bergenstraat

Beschrijving

De benaming verwijst naar de steenweg naar Sint-Winoksbergen. Korte, rechte straat in het verlengde van de Professor Rubbrechtstraat, richting Beveren, tussen de IJzer en de Dode IJzer. Aflijnende geplaveide voetpaden. Lintbebouwing van één tot twee en een halve bouwlaag onder pannen zadel- en mansardedak, voornamelijk met 19de- en 20ste-eeuws uitzicht, doch soms een oudere kern. Nog (deels) bewaarde kozijnen onder meer bij nummer 7, 15 en 29.

Gekasseid plein - voormalige kaai, heden parking - met aanpalende villa (nieuwe bouw) middenin een tuin, en industriegebouw, juist over de IJzerbrug rechts, uitlopend op een wegel leidend naar de Theresiakapel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine