erfgoedobject

Kapel Slag van Lafelt

bouwkundig element
ID: 1041   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1041

Juridische gevolgen

Beschrijving

De oude ligging, op een driehoekig plein, bleef behouden in de huidige aanleg van dit kruispunt met de Oude Weg van Bilzen en Strodorp. De kapel duidde de begrenzing van de bebouwing van het oorspronkelijke dorp aan. Ondanks het feit dat de kapel 1714 gedateerd is, staat ze niet aangeduid op de Ferrariskaart.

Rechthoekig, witgekalkt, bakstenen gebouw van één travee onder zadeldak. Gepikte, bakstenen plint op een lage plint van mergelsteenblokken. Rechthoekig, bakstenen portaal, met oud houtwerk, voorzien van houten tralies. Recent opschrift: 1714/ O.L.Vr van Bijstand. Een klein, rechthoekig, bakstenen venster in elke zijgevel.

De kapel is omgeven door vier oude linden.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Slag van Lafelt [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1041 (Geraadpleegd op 29-05-2020)