Burgerhuis De Son met poort

Beschrijving

"De Son" modo "De Weytas", in 1677 eigendom van stadsschepen L. Manriquez. Van 1683 tot 1702: tweede refugiehuis van de Onze-Lieve-Vrouwebroeders van Mechelen. In de Hollandse tijd ingericht als kostschool. Sint-Jacobsgasthuis van 1848 tot 1857 en in de periode 1863-1938 gebruikt als jongensweeshuis. Van 1939 tot 1963 stadsbibliotheek. Heden leegstaand.

Herhaaldelijk aangepast L-vormig complex, onder haakse zadeldaken (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw en opgetrokken uit baksteen met verwerking van zand- en natuursteen. Ten westen kleine gekasseide binnenplaats en ten noorden tuin, afgezet met lindebomen en bakstenen muur met lisenen, gesloopt in 1986.

Aan straatzijde: lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Begane grond met natuurstenen parement. Deels bewaarde zandstenen hoekblokken en muurbanden. Segmentboogvensters in geprofileerde, soms witgeschilderde natuurstenen omlijsting. Houten kroonlijst op tandlijst. Verankerde linker zijgevel van baksteen met bouwnaden verwijzend naar oudere kern. Gecementeerde Noordgevel met lange muurankers, gedichte rechthoekige vensters en sporen van steigergaten.

Links poortgebouw opgetrokken uit baksteen: twee traveeën en één bouwlaag op natuurstenen plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Segmentboogvenster zie hoger. Links rondboogpoort in kwarthol geprofileerde en witgeschilderde omlijsting met voluutsluitsteen.

Interieur: ingangsportaal met deur rechts in neoclassicistische omlijsting met opschrift: "Vrouwe Berckmans Van den Brande 1801-1891/ De heer van Paeschen Lombarts 1833-1895/ weldoeners van dees gesticht."

Verankerd bakstenen gebouw met 17de-eeuwse kern, haaks op straatvleugel; aan binnenplaatszijde drie bouwlagen en aangepaste, rechthoekige, deels gedichte muuropeningen. Bakstenen muizentandfries onder kroonlijst. Westgevel aan tuinzijde: topgevel met overhoeks topstuk en muurvlechtingen, wijzend op latere vergroting. Ten westen van de binnenplaats: sober bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 79.