Burgerhuis De Son met poort

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Sint-Jacobsgasthuis, De Weytas
Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Huibrechtstraat
Locatie Huibrechtstraat 33, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Sint-Jacobsgasthuis De Son

Deze bescherming is geldig sinds 07-09-1979.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Jacobsgasthuis De Son met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 07-09-1979.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning en poort De Son of De Weytas

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

"De Son" modo "De Weytas", in 1677 eigendom van stadsschepen L. Manriquez. Van 1683 tot 1702: tweede refugiehuis van de Onze-Lieve-Vrouwebroeders van Mechelen. In de Hollandse tijd ingericht als kostschool. Sint-Jacobsgasthuis van 1848 tot 1857 en in de periode 1863-1938 gebruikt als jongensweeshuis. Van 1939 tot 1963 stadsbibliotheek. Heden leegstaand.

Herhaaldelijk aangepast L-vormig complex, onder haakse zadeldaken (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw en opgetrokken uit baksteen met verwerking van zand- en natuursteen. Ten westen kleine gekasseide binnenplaats en ten noorden tuin, afgezet met lindebomen en bakstenen muur met lisenen, gesloopt in 1986.

Aan straatzijde: lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Begane grond met natuurstenen parement. Deels bewaarde zandstenen hoekblokken en muurbanden. Segmentboogvensters in geprofileerde, soms witgeschilderde natuurstenen omlijsting. Houten kroonlijst op tandlijst. Verankerde linker zijgevel van baksteen met bouwnaden verwijzend naar oudere kern. Gecementeerde Noordgevel met lange muurankers, gedichte rechthoekige vensters en sporen van steigergaten.

Links poortgebouw opgetrokken uit baksteen: twee traveeën en één bouwlaag op natuurstenen plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Segmentboogvenster zie hoger. Links rondboogpoort in kwarthol geprofileerde en witgeschilderde omlijsting met voluutsluitsteen.

Interieur: ingangsportaal met deur rechts in neoclassicistische omlijsting met opschrift: "Vrouwe Berckmans Van den Brande 1801-1891/ De heer van Paeschen Lombarts 1833-1895/ weldoeners van dees gesticht."

Verankerd bakstenen gebouw met 17de-eeuwse kern, haaks op straatvleugel; aan binnenplaatszijde drie bouwlagen en aangepaste, rechthoekige, deels gedichte muuropeningen. Bakstenen muizentandfries onder kroonlijst. Westgevel aan tuinzijde: topgevel met overhoeks topstuk en muurvlechtingen, wijzend op latere vergroting. Ten westen van de binnenplaats: sober bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 79.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Huibrechtstraat

Huibrechtstraat (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.