Pastoorstraat

Beschrijving

Belangrijke dorpsstraat, waarin verscheidene gebouwen van openbaar nut gelegen zijn, onder meer een schooltje (nummer 4), een pastorie (nummer 9) en een openbare bibliotheek (nummer 11). De straat dankt haar naam aan de hier gelegen pastorie en voormalige pastorieën (?)(nummer 7 en 17). Op nummer 44 bevindt zich een meubelfabriek. De straat is een noordelijke uitvalsweg vanaf het Reningelstplein, met een bochtig tracé en waaiervormige kasseibestrating.

Voornamelijk rijbebouwing met een in- en uitspringende rooilijn. Een uitzondering hierop is een gedeelte van de zuidelijke wand, vanaf het Reningelstplein, dat wordt gevormd door de kerkhofmuur met lage bomen, een kapelletje, en verder door een haag ter afsluiting van de tuin van de voormalige kapelanie op nummer 2. De noordelijke gevelwand wordt onderbroken ter hoogte van nummer 17, een dubbelhuis met voorgelegen tuin. 18de-eeuwse architectuur op nummer 2 en 17. Voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing. Nummer 17 kan gedateerd worden in 1849 door middel van een gevelsteen in de linker zijgevel. Nummers 18, 20 en 22 zijn een prettig rijtje arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag; beschilderde baksteenbouw op een gepikte plint; behouden houtwerk zoals schuiframen (geprofileerde wisseldorpel bij nummer 20); halfronde venstertjes met radvormige roedeverdeling. 19de-eeuwse architectuur met vernieuwd gevelparement van na de Eerste Wereldoorlog op nummer 3; met neoclassicistische inslag, te zien aan de geblokte pilasters op nummer 5.

Wederopbouwarchitectuur geconcentreerd aan de noordelijke zijde. Nummer 1 is een wederopbouwhoeve met neogotische inslag. Eclectische eenheidsbebouwing op nummer 9-11 van 1921 naar een ontwerp van O. Moerman (Poperinge); neogotische inslag, te zien aan de Brugse travee (nummer 11); drie gevelstenen met respectievelijk van rechts naar links volgende inscripties: 'Deze Zondagsschool ten gronde vernield door het vijandelijk geschut in april-mei 1918 tijdens den aanval van den kemmelberg binst den wereldoorlog 1914-1918 heeft in 192. herbouwd geweest door het belgisch staatsbestuur in vergoeding van oorlogsschade', 'in 't jaer als dit deel voor schole gebouwd wierd', 'gesticht den zondagsschool herbouwd in 't jaer 1920 Delannoy Hugghe-Deschodt'.

Nummers 19-21 en 23 zijn een rijtje arbeiderswoningen onder geknikt zadeldak met getrapte dakkapellen, gedateerd 1922 in de linker zijgevel door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband. Nummer 29 is een hoekhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw bij de Kriekstraat met afgeschuinde hoektravee. Nummers 30 en 32 hebben met schijnvoegen gecementeerde gevels en dito versieringen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 14162.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine