Pottestraat

Beschrijving

Tussen de Gasthuisstraat en de Pezelstraat. In 1366 vermeld als 'Potterstraet', vanaf de 19de eeuw als 'Pottestraete'. De straatnaam wijst mogelijk op de vroegere lokalisatie van pottenbakkerijen.

Vanaf de Gasthuisstraat klimt de straat in noordelijke richting op naar de 'Kaasmarkt' of het pleinvormige straatuiteinde voor het kruispunt bij de Doorn-, Pezel- en Sint-Sixtusstraat. De Pottestraat is een geasfalteerde straat met geplaveide stoepen en een licht bochtig tracé. Het straatbeeld is eerder heterogeen. De behouden oorspronkelijke bebouwing is voornamelijk kleinschalig. Hiervan getuigen de lage arbeiderswoningen, voormalige buurtwinkeltjes en herbergen (onder meer nummer 25). Een kleine hoeve met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw is gelegen achter de westelijke straatwand (nummer 26). Anderzijds zijn er het voormalige hopmagazijn (nummer 3-5-7), en heren- en burgerhuis in aansluitende eclectische bouwtrant (nummer 6-8-10), als contrasterende grotere volumes bij het begin van de straat.

De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer geknikt bij nummer 16, 37, 104-110, 114 en 118; uit het laatste kwart van de 18de eeuw (nummer 11, 13, 25), maar verder voornamelijk uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels, doorgaans wit- of lichtgrijs beschilderd onder meer ook met gecementeerde, donkere plint. Voorts, enkele gecementeerde lijstgevels, zoals nummer 57 met beraapte gevel en nummer 133 met meer uitgewerkte cementversiering voor sluitstenen en muurankers. Vooral rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies, onder meer van deur gekoppeld aan uitstalraam bij de voormalige buurtwinkeltjes, zie nummer 40 en 82 met vouwluik, en nummer 19, 48 en 101. Nummer 9 heeft een uitstalraam gevat in een houten, rechthoekige omlijsting. Nummer 133 toont deur en vensters respectievelijk met gestrekte en accoladebogige, houten tussendorpel met tandlijst. Nummer 111 heeft een art-nouveau-getinte beglazing voor de deur in de afgeschuinde hoektravee onder overstek. Nummers 50, 68 en 70 zijn burgerhuizen, onder meer met een voormalige smidse (nummer 50), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; met faiencetegels (bloem- en bladmotieven) op de borstwering, en bij nummer 68 en 70 bovendien ook onder de aflijnende overhoekse muizentand.

Voorts, vernieuwde bakstenen gevelparementen; nieuwe bouw onder meer van drie bouwlagen (nummer 15-17, 22, 24) vervangt de lage 19de-eeuwse arbeiderswoningen.

• TILLIE W. 1983: Potten- en pijpenbakkers in Poperinge (16e-20e eeuw), Aan de Schreve XIII.1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine