Provenplein

Gemeente Poperinge
Deelgemeente Onbepaald
Straat Provenplein

• Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

Beschrijving

Geasfalteerde dorpsstraat deeluitmakend van de steeuweg Ieper-Duinkerke, aangelegd in XVII door Lodewijk XIV. In- en uitspringende rooilijn, pleinvormend ter hoogte van nr. 38. Aan weerszijden afgezet door sobere XIXarchitectuur: burger- en arbeiderswoningen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken, behalve nr. 31 onder mansardedak met houten dakkapellen, gedateerd 1906 d.m.v. jaarsteen. Gemeentehuis (nr.1). Voorts, voormalige herbergen o.m. nr. 32 z.g. "In de fonteine herberg" cf. opschrift van de beschilderde puilijst; nr. 43 z.g. "De crone" met achterliggende voormalige brouwerijgebouwen cf. ronde schouw; thans vervangen

door nieuwe bouw. Nr. 41, voormalige brouwerij cf. opschrift in deurbovenlicht "Brouwerij Verfaillie". Nr. 40, getypeerde aflijnende tandlijst, hoekbanden en pseudo-lekdrempels op consoles. Nr. 41-43: witbeschilderde en bepleisterde kroonlijst. Nr. 43: bepleisterde leeuwekoppen l. en r. op de borstwering; l. zijgevel met muurvlechtingen. Bewaarde kozijnconstructies: nr. 10, nr. 11, nr. 23, nr. 32, nr. 36, nr. 39 met gedichte kelderopening, nr. 41, nr. 55 en nr. 68, voorzien van rolluikkasten.