Reningelstplein

Beschrijving

Geasfalteerd rechthoekig plein met uitvalswegen naar de vier windstreken: de Heuvellandseweg naar het westen, de Baljuwstraat naar het noorden, de Pastoorstraat naar het oosten, en de Zevekotestraat naar het zuiden. De oostelijke wand van de straat wordt gedomineerd door de Sint-Vedastuskerk, met een omringend kerkhof afgezet door middel van een lage bomenrij en een bakstenen muurtje. Aanleunend tegen de kerkhofmuur bevindt zich een natuurstenen monument, gesigneerd Mich. POPPE, als aandenken aan de gesneuvelden uit de beide oorlogen. Het kerkhof is ten zuiden gedeeltelijk geflankeerd door een klein Engels militair kerkhof 'Reningelst Churchyard Extension 1914-1918' genaamd; verder door een open landschap gevormd door weide, aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje met ezelsrug, en een bomenrij. Aan de lichte verhevenheid te zien, stond te midden van deze weide een omwald kasteel, waarnaar een schets in de kerk verwijst, in 1793 in brand gestoken door het Franse leger. Ten zuiden ervan bevindt zich het 'Kasteelhof', de vroegere kasteelhoeve.

De westwand van de straat omvat rijbebouwing bestaande uit lijstgevels van twee bouwlagen onder zadeldak. De gevelwand wordt onderbroken door de Heuvellandseweg. Nummer 6 is een herenhuis met achterliggend brouwerijcomplex.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine