Sint-Annastraat

Beschrijving

Tussen de Casselstraat en de Werf. Smal straatje met een recht tracé, bedekt met betonkasseien. Vroeger heette dit het 'Gapaertstraetjen', maar in het eerste kwart van de 19de eeuw werd het genoemd naar het Sint-Annaplein of het 'Weeuwhof' uit de tweede helft van de 18de eeuw (vanaf 1769), op de noordelijke straatzijde. De brede straatgevel van dit gesloten complex met lage, witte huisjes typeert het straatbeeld. Aan de zuidelijke straatzijde bevinden zich lage arbeiderswoningen (nummer 2-10) onder een geknikt (behalve nummer 10) zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw. Deze sluiten rechts aan bij een hoge tuinmuur waarachter zich bomen bevinden. De noordelijke hoek bij de Werf wordt ingenomen door een gedeelte van het Sint-Michiels cultureel centrum of het voormalige Sint-Michielsgesticht van 1765 en later. Vrij intiem straatbeeld, dat echter recent verstoord werd onder meer als gevolg van afbraak en een laag garagecomplex; de zuidelijke straathoek bij de Casselstraat is weggebroken ten voordele van een kleine parkeerplaats.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine