Vlamertingseweg

Beschrijving

Gehucht de Ouderdom. Gelegen aan het bochtig tracé van de Vlamertingseweg, geconcentreerd tussen de kruispunten van deze laatste met de Kemmelseweg, de Ouderdomseweg en de Dikkebusweg. Bestaande uit smidsen (nummer 26 en 46), voormalige herbergen (nummer 23, 25, 27 en 29) met aanleunende maalderij (nummer 28) of van het type afspanning met achterliggende hoevegebouwen (nummer 17), boerenarbeiders- (nummer 19) en achterin gelegen arbeidershuisjes (nummer 30) en hoeves (nummer 21 en 31). Ten opzichte van de rooilijn in- en uitspringende breedhuizen, uitgezonderd een diephuis (nummer 26), van één à twee bouwlagen, met onder meer drie opkamertraveeën bij nummer 17. Pannen zadeldaken, onder meer geknikt bij nummer 17 en 76. Architectuur uit de 18de eeuw: een voormalige herberg (nummer 29) en een hoeve (nummer 31), maar voorts vooral 19de-eeuwse doorsnee-architectuur. Wederopbouwhoevetjes (nummer 17 en 19) zijn gelegen tegenover de Kemmelseweg. Nummer 19 kan gedateerd worden in 1922 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband in de rechter zijgevel. Rode baksteenbouw. Gebruik van gele baksteen voor strekken en tandlijstfries (nummer 19 en 17). Met schijnvoegen gecementeerde gevels zijn te zien bij nummer 34 en 32, met gecementeerde versieringen op nummer 42. Vernieuwd gevelparement bij nummer 28. Engels oorlogskerkhof 'Grote beek', achterin gelegen aan de beekoever tussen nummer 29 en 31.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine