Koestraat

Beschrijving

Vanaf de Sint-Medardusstraat doodlopend op de hoeve zogenaamd "Ter Walle" (nr. 83), gelegen aan de meersen of "ballokken" in Leiebocht; alhier, aan gang zijnde infrastructuurwerken in verband met verbreden en rechttrekken Leie. Nagenoeg recht straattracé; deels bewaarde kasseibestrating.

Voornamelijk woonfunctie: burger-, arbeiderswoningen en enkele hoeven. Ook vestigingsplaats van kloosterschool Zusters van Liefde, nu Technisch Instituut Mater Amabilis (nummer 24-26), waarvan de 19de-eeuwse gebouwen in de jaren 1960 vervangen door nieuwe bouw; op de hoek bij Sint-Jorisstraat (nummer 1), bejaardentehuis. Sinds 1783, nabij de Leie gelegen "Brikkenmolen" (nummer 63), nu deel uitmakend van het Tabaksmuseum, naast het nieuwgebouwde Tabakscentrum (nummer 65).

Basisbebouwing: bakstenen breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 19-21: diephuizen. Nummer 8 -10: tweegezinswoning met jaarankers 1924 naar ontwerp van architect L. Hocepied (Moeskroen). Nummer 9, 20: houten winkelpuien.

Nieuwe bouw: enkele appartementsgebouwen van drie bouwlagen en voornamelijk villa's.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Buste Albert I

In een parkje net ten westen van de Sint-Medarduskerk staat een buste van koning Albert I. De buste werd in 1922 vervaardigd door Eugène De Bremaecker.