Steenakker

Beschrijving

Plein met quasi driehoekige configuratie reeds vanouds aanwezig; mogelijk eens de kern van de oudste nederzetting, zie archeologische vondsten. Sinds de 14de eeuw vestigingsplaats van het Sint-Janshospitaal aan noordelijke pleinzijde. Voorts, gevarieerde woonfunctie; ook winkels, postkantoor (nummer 4) en stedelijke biblioteek (nummer 31).

Vooroorlogse foto's stellen het plein voor als een beboomde dries. Thans, parking met sierboompjes; op de noordoostelijke hoek, pelorijn - 18de-eeuwse schandpaal van de heerlijkheid Oosthove - in 1967 gerestaureerd en wederopgericht door het stadsbestuur.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte, voornamelijk uit de jaren 1920, onder meer nummer 25-26 naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik).

Ook enkele oudere kernen. Nummer 18 uit de 18de eeuw (?), zie muurvlechtingen in linker zijgevel. Nummer 31 met 19de-eeuwse lijstgevel. Nummer 28, zogenaamd "Villa Richard" volgens opschrift en leeuwenreliëf in de eclectische trapgevel van circa 1900.

Voorts, vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw onder meer appartementsgbouw (nummer 9-10).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1884.