Vrouwstraat

Beschrijving

Vanaf de Sint-Denijsplaats afbuigend naar de Menenstraat; doorsteek naar de Zuidstraat links van nummer 11 aan de zuidelijke straatzijde. Gevarieerde functie, zie burgerhuizen, enkele winkels en bankinstellingen; voorts ook herberg zogenaamd "De Hert" teruggaand op brouwerij van 1738 tot 1864 (nummer 10-12), en dieperin gelegen wederopbouwhoeve met aangepast boerenhuis zogenaamd "Ter Woestine" of "'t Hof van Geluwe", eertijds de belangrijkste lokale heerlijkheid ten oosten van de kerk en ten zuiden van de Reutelbeek (nummer 14).

Rijhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), in doorsnee-wederopbouwtrant uit de jaren 1920; ook nieuw appartementsgebouw (nummer 2).

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine