Ieperstraat

Beschrijving

Hoofdstraat tezamen met de Langemark- en de Roeselarestraat. In de dorpskom: bocht ter hoogte van de kerk / ommuurd kasteeldomein, en voorts rechte straat. Basisbebouwing: rijhuizen (nok parallel aan de straat) van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Doorsnee-wederopbouwarchitectuur - soms met nieuw gevelparement of vervangen door nieuwe bouw - , echter meer historiserend bij het Sint-Jozefsinstituut of met art-deco-inslag bij nummer 36, 38, 42.

Uitzonderingen: de Onze-Lieve-Vrouwekerk - "de eerste moderne kerk van België" - met pastorie in aansluitende bouwtrant (nummer 1) naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge), en het "kasteel" - een landhuis met "cottage"-allures - middenin het beboomde domein ten zuiden van de kerk (nummer 5, 7).

Buiten de dorpskom: meer geïsoleerde bebouwing met onder meer hoeven, twee maalderijen (nummer 182, 221-223) en een steenbakkerij .

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine