Menenstraat

Beschrijving

Ten zuiden van de dorpsplaats. Gedeelte van de "steenweg" Ieper-Menen-Kortrijk aangelegd in 1756 onder Oostenrijks bewind; afzomende bomen nog sporadisch bewaard. Onderbroken lintbebouwing met arbeidersen burgerwoningen; in de nabijheid van de dorpskom ook handelshuizen en herbergen. Beboomd park ter hoogte van het nu verbouwde buitenverblijf Vandenpeereboom met neogotische kapel aan de straat (zie nummer 91).

Eenvoudige doorsnee-wederopbouwarchitectuur van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte (nok parallel aan de straat), uit de jaren 1920. Meerdere eenheidsprojecten, onder meer met reminiscenties aan de regionale bouwtrant. Eclectische invloeden meestal beperkt tot het decoratief gebruik van lichtere of donkerder bakstenen - soms uitgewerkt tot friezen en lisenen - in de gevelvlakken zie nummer 162, 164, 182, 184-186, 247-253, 272-274, 276, 284, 331-333; nummer 225-233 onder meer voormalige herberg zogenaamd "Brouwershof" (nummer 225) geaccentueerd door afgeschuinde hogere hoektraee  onder schilddakje met gietijzeren vorstkam. Voorts, lichte inslag van de art-decostijl bij nummer 174, 180 en van het modernisme bij de eenheidsbebouwing nummer 213-217.

Nummer 182: naar verluidt voormalige graanhandel en bakkerij, nu winkelhuis, waarvan de deels beglaasde deur met gezandstraalde voorstelling van pauw.

Voorts ook nieuwe bouw onder meer villa's.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het kruispunt, vandaag een rotonde, waar de wegen Ieper-Menen (Menenstraat) en Wervik-Beselare (Werkvikstraat) samen komen werd door de Duitsers "Deimlingseck" genoemd naar generaal-korpsaanvoerder Berthold K.A. von Deimling (1853-1944) die er op 31 oktober 1914 werd verwond.

Auteurs : Marchand, Sofie