Sint-Ursula-instituut

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Ursula-instituut

Historiek

School en klooster der ursulinen ter plaatse van het vroegere kapucijnenklooster (1626-1798). De ursulinen vestigden zich definitief te Lier in 1838, aanvankelijk in de oude refugie van Sint-Maarten op de Mosdijk. Kort nadien aankoop gronden van het voormalige kapucijnenklooster. Eerstesteenlegging klooster op 14 september 1839. Geleidelijke uitbreiding in de periode 1842-1894. Volledig vernield in 1914, met uitzondering van het externaat aan de Mechelsestraat (1894) en het Heilig Hartkapelletje (1885). Heropbouw in 1919-1921 naar ontwerp van E. Careels. Inwijding op 29 september 1921.

Beschrijving

Uitgebreid scholencomplex gevat tussen Kapucijnenvest, Mechelsestraat en Kanunnik Davidlaan. Bouwblok bestaande uit verscheidene bakstenen vleugels tot vier bouwlagen onder wisselende bedaking, geschikt rondom meerdere speelplaatsen. Verwerking van natuursteen voor dorpels en omlijstingen.

Gedeelte van 1919-1921 met neoromaanse inslag (zie massief karakter onder meer door zware natuurstenen sokkel; gebruik van rondbogen voor friezen, muuropeningen en attiek). Gevarieerde muuropeningen. Centrale "cour d'honneur" met korfboogarcade aan oostzijde en aan westzijde vierkante toren van vijf geledingen, voorafgegaan door monumentaal portaal (toegang kapel) met twee rondbogen en Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Ronde traptoren tegen zuidgevel.

Ingebouwde kapel op octogonale plattegrond, oorspronkelijk naar verluidt gebouwd als wintertuin; drie bouwlagen onder bekronend koepeltje. Wanden opengewerkt tot korfboogarcaden op ronde zuilen met vierkante sokkel en teerlingkapiteel. Rondbogige muuropeningen met gekleurd glas in lood. Neoromaanse eiken lambrisering en neogotisch gestoelte; eikenhouten heiligenbeelden en vernieuwde geschilderde kruisweg van M. De Loore van 1947 (Gent). Orgel door L. Dryvers (Rotselaar, 1869), omgebouwd door J. Stevens (Duffel, 1927).

Ten zuidwesten "middenbouw" van circa 1935, geritmeerd door versneden steunberen en gekoppelde rechthoekige vensters. Hierbij aansluitend ten westen beroepsschool van 1933-1934; in het verlengde van laatstgenoemde het "Sint-Ursulalyceum" naar ontwerp van E. Van Ouytsel van 1959-1960; in de voorgevel Sint-Ursulabeeld door A. Poels. Vermelde vleugels zijn sobere bakstenen constructies met overwegend rechthoekige muuropeningen.

Externaat, (zijde Mechelsestraat) uitgebreid met één verdieping in 1934 naar ontwerp van E. Careels en in 1937 nogmaals uitgebreid met de "Christus Koningzaal" en huishoudklassen naar ontwerp van E. Van Ouytsel. Gevels geritmeerd door verdiepte travee.

"Middenschool", (Kanunnik Davidlaan) van 1986-1988 naar ontwerp van L. Verhaegen en L.G. Van den Eynde.

Heilig Hartkapelletje: bakstenen constructie op achtzijdige plattegrond onder kunstleien bedaking; heden in gebruik als bergruimte. Gevels geritmeerd door eenvoudige lisenen op de hoeken die de spitsboogfries dragen; spitsbogige muuropeningen met mooi neogotisch houten maaswerk; jaartal 1885 in vensteromlijsting. Aansluitende bakstenen afsluitingsmuur geritmeerd door versneden steunberen, naar verluidt overblijfsel van het voormalige kapucijnenklooster.

• Gegevens verstrekt door het Sint-Ursula-instituut.