Klooster zusters arme claren

Beschrijving

Klooster der zusters arme claren, te Lier gesticht in 1836; eerste verblijf in een huis op het Zimmerplein. In 1836-1839 bouw van een nieuw klooster op de huidige plaats; vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd naar ontwerp van E. Careels, waarvoor aanvraag van 1920.

Iets achterin gelegen en ommuurd vierkant complex met kapel in noordvleugel en tuin ten oosten. Aan straatzijde sobere bakstenen muur met verdiepte rechthoekige gevelvlakken en rondboogpoort in hardstenen omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen. Aansluitend rechts voormalige portierswoning: verankerd bakstenen gebouw met oudere kern (zie jaarankers 16..); rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting.

Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien) met dakruiter; vier traveeën en koor met vlakke sluiting. Westelijke puntgevel gemarkeerd door monumentaal rondboogvenster met kleine roedeverdeling; bekronende rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Voorts eenvoudige rondboogvensters. Bepleisterd en beschilderd interieur met gedrukt houten tongewelf met gordelbogen.

Sobere bakstenen kloostervleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) rondom een met gras begroeide binnenplaats met calvarie aan oostzijde; overwegend getoogde muuropeningen.

In de tuin beeld van Moeder en Kind naar ontwerp van M. Van Reeth van 1954.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1922, mei-augustus.